23948sdkhjf

Et år uden Købmanden

Tidlig morgen d. 19. august 2019 sov Lars Larsen stille ind, omgivet af sin familie i sit hjem ved Silkeborg. Den højtestimerede købmand døde præcis fire måneder og 17 dage efter, hans livsværk Jysk kunne fejre 40-års jubilæum, og han efterlod sig et konglomerat, der siden er fortsat med at vokse i hænderne på hans arvtagere.

I det følgende dykker vi ned i året, der er gået siden Købmandens død.

To måneder inden Lars Larsens død overtog hans søn Jacob Brunsborg formandsposten som konsekvens af faderens kræftsygdom.

– Min far har opbygget noget enestående, og han bliver umulig at erstatte. Men jeg og resten af familien går ydmygt til opgaven med at videreføre hans imponerende livsværk, udtalte den nye bestyrelsesformand i den forbindelse.

Ét Jysk

Lars Larsens bortgang betød også en mere fremtrædende rolle for Jan Bøgh, der af Jyllands-Postens Finans er blevet kaldt ”Jysks hemmelige topchef” og af andre medier udråbt som ”købmanden bag købmanden”.

Jan Bøgh, der siden 2000 sad som adm. direktør i Jysk Nordic, der udgjorde den nord-, øst- og centraleuropæiske del af Jysk-koncernen, fik i 2019 til opgave at samle Jysk Nordic og koncernens anden del, Dänisches Bettenlager, under parolen One Jysk.

– Det er en fusion mellem to solide enheder med gode resultater og dygtige medarbejdere. Det ændrer dog ikke på, at det er en meget stor opgave, og der skal investeres både tid og penge i sammenlægningen i de kommende år, lød det i november fra Jan Bøgh, der vurderer, at integrationen kommer til at tage omkring tre år.

Udmeldingen kom i forbindelse med de nøgletal, det for første gang var koncernchefens lod at præsentere. Tallene viste, at mens toplinjen var vokset med 6,3 pct. til 28,3 mia. kr., så var bundlinjen med sine 3,18 mia. kr. blevet godt 7 pct. mindre. Også ebitmarginen, der er udtryk for driftsindtjeningen i forhold til omsætningen, var dalet fra foregående års 13 pct. til i 2018/19 at lande på 11,5 pct. Det var dog ikke noget, der gav anledning til panderynker hos Jan Bøgh.

– Vores mål er at ligge over 10 pct. i ebit, så det når vi. Om man i håndbold vinder med 10 eller 6 mål, er jo reelt glemt få dage efter kampen. Det afgørende er at vinde og holde sig i Champions League, som vi spiller med i. Det er ikke ligegyldigt, om vi laver 13 eller 11 pct. Men det er vigtigt at turde bruge af driftsindtjeningen, når den er så solid som vores. På den måde forbereder vi os på kommende udfordringer, udtalte han i den forbindelse til Finans.

Fremgang hos døtrene

Mens kronjuvelen altså tabte en smule fart i året for Lars Larsens død, så det anderledes ud for en række af Lars Larsen Groups datterselskaber. Hos Scancom International, der producerer udemøbler, blev 2018/19 året, hvor man passerede milliarden, mens Actona Company efter en succesfuld fusion med Interstil formåede at fordoble resultatet. Også hos Sengespecialisten, der har været en del af Lars Larsen Group siden 2014, blev 2018/19 et afgørende år. Her fik man efter syv år med underskud vendt bøtten, og med en omsætningsvækst på 29 pct. kunne sengekæden fejre tyve års jubilæum med sorte tal på bunden.  

Det var da også særligt datterselskabernes fortjeneste, at Lars Larsen Group i januar 2020 kunne præsentere endnu en indtjeningsrekord, trods det at året havde budt på store investeringer.

Årets resultat landede før skat på 3,7 mia. kr. svarende til en vækst på 3,9 pct. sammenlignet med det foregående års.

Ny strategi og ejerkreds

I februar kunne Jacob Brunsborg ovenpå det veloverståede regnskabsår præsentere en ny strategi for koncernen. Lars Larsen Group skal kunne klare sig uden butikkerne, lød parolen, og målet er øgede investeringer i værdipapirer, ejendomme og virksomheder.

– Jysk skal fortsætte i samme høje tempo som nu, og det selskab er et yderst velsmurt lokomotiv i fart. Vores mål er, at balancen i vægtskålen udjævnes, så Lars Larsen Group en gang i fremtiden reelt vil kunne klare sig uden detailhandel, hvis der skulle blive behov for det, udtalte Jacob Brunsborg i den forbindelse.

I sidste uge fuldendtes ejerskiftet hos Lars Larsen Group ifølge CVR-registret. Ejerkredsen udgøres nu af Søren Hansen Brunsborg, Line Hansen Brunsborg, Christine Birk Brunsborg, Christian Birk Brunsborg, Mette Brunsborg samt Jacob Brunsborg, der hver ejer 16,5 procent af selskabet.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11